32. Uusi kieli – taas!

16.9.

Heinäkuussa sain viestin sveitsiläiseltä keräilijäkollegaltani Timiltä – hän oli onnistunut ostamaan Mikki-lehtiä kielellä, jota ei löydy kirjoista eikä kansista mitä tulee Disney-julkaisuihin! Nimittäin GUJARATI. Suurimmalle osalle lukijakuntaa kyseinen kieli lienee kokonaan tuntematon, joten pieni info-pläjäys:

 • gujaratia puhutaan Intiassa
 • Wikipedian mukaan yli 46 milj. ihmistä puhuu gujaratia äidinkielenään
 • puhuttujen kielten maailmanlistalla sijalla 29.
 • kirjoitetaan omilla aakkosillaan (ei yhtään helpota lukemista ainakaan…)
 • tunnetuin gujaratia äidinkielenään puhunut varmaankin Mahatma Gandhi

  Noh, Tim neuvokkaana ja ystävällisenä miehenä onnistui sitten hankkimaan minullekin kaksi numeroa – jei!
  Kyseisiä Mickey Mouse Super Secret Agent -lehtiä julkaistiin englanniksikin vain muutama numero, ei sen enempää (suomeksihan näitä ei ole julkaistu lainkaan). Alkuperäinen sarja näki päivänvalon vuoden 1966 aikana, jolloin kaiken maailman vakoilu- ja salainen agentti -jutut olivat kovasti muodissa (double-o-seven-Bond jo muutaman vuoden, töllössä The man from U.N.C.L.E, Suomessa Cottonin Jerry sun muut vastaavat).

  Jostain syystä näitä Mikki Hiiri salaisena agenttina -lehtiä arvostetaan Intiassa ja ne ovat tavallista paremmassa kunnossa kuin muut Disney-lehdet. Niitä on julkaistu myös (ainakin) hindiksi ja bengaliksi, ellei sitten mahdollisesti ties millä kielillä. Sitä xhosaa odotellessa….

Advertisement