24. Verkkoja veteen

30.3. 2019

Tammikuussa pistin ison vaihteen päälle puuttuvien Ankkojen hankkimisessa. Tiedän, että Timillä on ainakin albaniankielinen ylimääräisenä, mutta hän haluaa jotain erikoista vaihdossa siihen. Surffailin pitkin nettiä ja mantuja ja sain yhteyden Albaniassa sijaitsevaan antikvariaattiin – ei mitään tietoa vanhoista Miki Miu -lehdistä. Seuraavaksi chattasin makedonialaisen sarjakuvakaupan kanssa (sijaitsee Skopjessa). Eipä sieltäkään mitään. Indonesiasta löysin Mickey Mouse -lehden, josta ei Inducksissakaan ollut mitään tietoa. Pitkän väännön jälkeen sain lehden maksettua, mutta myyjä urputti parin päivän päästä, että viisi dollaria puuttuu. Heidän pankkinsa peri jonkin palvelumaksun enkä ole lehteä vielä tähän päivään mennessä saanut. Huoh.

Olin jo viime vuonna löytänyt Vietnamista paikallisen sarjakuva- ja kirjakauppasivuston, jossa oli ollut lehtiä myynnissä, mutta kukaan ei vastannut kysymyksiini. Nyt kyselin uudelleen paikallisten lehtien perään. Sielläpä olikin ystävällinen ylläpitäjä, joka vinkkasi laittamaan ostoilmoituksen. Google Translator tuntuu toimivan todella hyvin vietnamin kanssa ja niinpä sainkin pari ilmoitusta erittäin mielenkiintoisista lehdistä: Chu Vit Donan, Chu Chu Pluto, Super Dingo ja Truyện Tranh của Walt Disney, mutta myyjät peruivat, kun saivat tietää joutuvansa lähettämään Suomeen. Ylläpitäjä tuohtui moisesta ja ilmoitti ostavansa itse nuo lehdet ja lähettävänsä ne sitten minulle. Myyjät ovat ikävä kyllä kadonneet eivätkä vastaa kyselyihin. Kirves ei ole vielä kaivossa kuitenkaan :)

Yllättäen itärajan takaa löytyi mielenkiintoinen tapaus. Kazanilainen Mikki Maus, josta ei ole myöskään mitään tietoa – painettu vuotta aiemmin kuin tunnettu harvinaisuus Kazanin-Mikki…selvitystyö meneillään.

Mutta eBaystä löytyikin varsinainen ylläri. Libanonilainen Roope, painettu Beirutissa. Kansien sisällä varmaankin huonolaatuisimpia kopioita, joita olen konsanaan nähnyt! Sivut ovat erivärisiä, painettu milloin vihreällä, milloin punaisella tai sinisellä. Sivuja on painettu sitä mukaa, mitä painoväriä on löytynyt kaapista. Kun painojälki on ruvennut haalistumaan, on väriä lisätty roimalla kädellä ja osa kuvista on mennyt umpeen. Kaiken lisäksi viimeistelykin on tehty tyyliin Coustu de la Yuosten eli koko sivunipun leikkaus on vinossa.

 

 

 

Advertisement