25. Erittäin hyvä (ei ihan täydellinen)

19.7. 2019

Nimittäin mun kokoelmani :) Keräilyn suolahan taitaa olla siinä, että aina puuttuu jotain. Mutta kun kokoelmaan saa kohteen, jota on metsästänyt kaikin konstein, niin kyllä se hytkäyttää kummasti. Ja nyt tulikin pitkästä aikaa peräti puuttuviakin lisää.

Kevään aikana yritin eri tavoin hankkia japanilaiselta sivustolta löytämäni kaksikielisen Mickey Mouse -lehden, joka näytti tismalleen samanlaiselta kuin minulla oleva taiwanilainen versio. Ensimmäinen divari ei halunnut lähettää Suomeen ja ohjasi kilpailijalle, jolla olikin edullisempi ja isompi, peräti 7 lehden paketti. Mutta heillä puolestaan oli ongelmia ulkomaisen rahan vastaanottamisessa. Onneksi on ystäviä, joilla on ystäviä – Susanna pyysi Ayukoa tilaamaan lehdet itselleen ja Ayuko lähetti ne minulle. Nöyrät kiitokset! Lehdet tulivat ja kas, ne olivat vielä pienempiä kuin taiwanilaiset.

Huhtikuussa päätin hankkia öljy-yhtiö Mobilin kustantaman aussiversion Donald Duck -ilmaislehdestä, kun tuli edullinen tapaus eteen. Lehti nilkutti peräti kolme ja puoli kuukautta Suomeen, mutta tuli kuitenkin. Ainoa ero uusiseelantilaiseen versioon on se, että aussiversiossa on vain yksi niitti, uusiseelantilaisessa kaksi.

Sveitsiläisen keräilijäkollegan Timin kanssa väänsimme vaihtokauppoja albanialaisesta lehdestä. Löysin hänellekin Kazanin-Mikin, ihme kyllä ja tarjosin sitä sekä japanilaista kaksikielistä Mickey Mouse -lehteä. Kaupat tuli, mutta hänellä osoittautui kirjanpito virheelliseksi – ylimääräinen olikin makedonialainen. Noh – erittäin harvinainen sekin, joten nyt kokoelmiini kuuluu makedoniankielinen Мики Маус.

Vertaillessamme kokoelmiamme Tim kertoi hänellä olevan valkovenäläisen lehden, jonka olemassaoloa olin epäillyt ja epäilin edelleen. Pyysin lähettämään kuvan ja kuvan perusteella löysin yllättäen valkovenäläiseltä huutokauppasivulta kaksikin eri lehteä! Maksu onnistui näppärästi Western Unionin kautta (vaikkakaan Visa ei suostunut summaa lähettämään…) ja ensimmäinen lehti napsahti postiin eilen eli Mickey Mouse vuodelta 1992. Toinen lehti on matkalla, numero 3/1993. Mielenkiintoinen lehti – yhteisjulkaisu, jonka osapuolina olivat Tanskan Egmont ja virolainen Grünwald-yhtiö. Lähetin sähköpostilla kysymyksen Tanskan Egmontille, joka ohjasi kysymyksen Viron Egmontille ja sain sieltä vastauksen seuraavana päivänä: ” It is ages ago but I think there was a short-lived company who was to start up Disney Magazine publishing in Belarus. Can well be that is the aforementioned Grünwald. It seems the project was discontinued; our then area manager Mr. XX XX was in a way involved there but it is now over 20 years ago and all traces are gone…”. Umpikuja, siis.

eBaystä löytyi vielä tuntematon libanonilainen Roope-setä-lehti. Sisällä 4 pitkää tarinaa aika huonolaatuisena skannauksena ja mustavalkoisena. Selvittelen tätäkin, onko noita tullut useampiakin vai onko kyseessä kertajulkaisu.

Tämän pinnistyksen lisäksi on avautunut mahdollisuus saada iranilainen Carl Barks Library -julkaisu farsin kielellä – aika näyttää, miten käy. Löysin jopa sivustoja, josta niitä voisi tilata, vaan eivät toimita Suomeen. Dämmit.

Jaa että miksi kokoelmani on niin hyvä? Koska sain listan Timin kokoelmasta, joka on huipputasoa eikä meidän välistä eroa ollut kuin muutama kieli ja pari maata :) Nyt on sitten vielä näiden kaikkien täydennysten jälkeen vielä vähemmän eroa. Tim väitti hänellä olevan myös esperantonkielisen lehden, mutta se osoittautui italialaisen Topolino-lehden yhden sivun jutuksi, joten sekin piti sitten hankkia eBaystä.

Advertisement